Lieve leden, vrijwilligers, vrienden en sympathisanten,

Als VZW 78 gaan we ons tiende jaar in met ruim 800 leden. Dat zijn veel mensen, en we beseffen ons ook dat hier een bepaalde verantwoordelijkheid bij komt kijken. VZW 78 is zolang jullie ons kennen al meer dan een locatie waar je kan spelen. Het is niet voor niets dat “thuiskomen”, “tweede thuis” en “huiskamer” vaak worden genoemd wanneer het over Fetish Club 78 gaat.

We zijn groot geworden door klein te blijven – geen massale events maar een plek waar iedereen de ruimte heeft om zichzelf te blijven. Liever een leuk event met tien mensen dan een event met 100 mensen waarop er 1 de sfeer kan verpesten.

Veel manieren waarop wij onze verantwoordelijkheden in de community invullen zijn al voorbijgekomen – contacten met de media, bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek, het geven van lezingen en het organiseren van workshops.

Het is ons echter niet ontgaan wat het betekent om een thuis te zijn. Voor veel mensen is de club een anker in het leven, een plek waarop ze niet alleen zichzelf zijn maar waar ook een groot deel van hun sociale leven zich afspeelt.

Iedereen krijgt in het leven te maken met tegenslag, of het nou op financieel, fysiek of psychisch vlak is. Maar wanneer die tegenslag ervoor zorgt dat je niet meer mee kan doen in het kinky sociale leven, dan liggen eenzaamheid en isolement op de loer.

Daarom starten we met het FCMW: Het Fetish Club 78 Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. De Vlamingen onder ons zullen herkennen waar de afkorting vandaan komt.

Het FCMW heeft als doel om de drempel tot hulp zoeken te verlagen voor de mensen die door persoonlijke omstandigheden beperkt worden in hun kinky sociale leven.

(Toekomstige) Leden van VZW 78 kunnen een E-mail sturen naar FCMW@fetishclub78.be met een korte uitleg over de uitdaging waar zij hulp bij nodig hebben (aanvragen gedaan door de hulpzoeker zullen behandeld worden, zorgen over een derde niet).

Deze informatie is alleen toegankelijk voor de vrijwilligers in het FCMW team, er zal discreet met deze informatie omgegaan worden. Alleen in overleg met de desbetreffende persoon zal de informatie buiten het FCMW team gedeeld worden.

Wanneer je een mail hebt verzonden krijg je binnen 1 week een uitnodiging voor een (online) intakegesprek waarin de situatie, behoeftes en wensen verhelderd worden. Afhankelijk van het inzicht van de vrijwilliger kan er in overleg met jou een hulpplan worden opgesteld, kan er worden bekeken of er gebruik kan worden gemaakt van extra (drempelverlagende) faciliteiten van de vereniging, en kunnen er vervolgafspraken gemaakt worden.

Wat doet het FCMW wel?

  • De vrijwilligers denken mee, geven advies en bieden ondersteuning bij het vinden van hulpinstanties
  • De vrijwilligers voeren normaliserende/motiverende gesprekken
  • De vrijwilligers fungeren als tussenpersoon voor het regelen van faciliteiten van VZW 78

Wat doet het FCMW niet?

  • We bieden geen therapie
  • We verstrekken geen leningen
  • We houden niet je hand vast op een feestje

Dat klinkt mooi! Maar ik wil geen hulp vragen omdat…

  • Ik bang ben dat mijn situatie bekend zal worden
    Geen zorgen: onze vrijwilligers hebben een verklaring geheimhouding en integriteit getekend. Daarnaast zal het bestuur in geen geval informatie opvragen over wie, waarom, hoe of wanneer.
  • Ik bang ben dat iedereen zal weten dat ik met jullie hulp de club bezoek
    Indien er faciliteiten worden getroffen om deelname aan het kinky sociale leven mogelijk te maken worden onze andere vrijwilligers hier alleen over geïnformeerd als dat noodzakelijk is, en dan nog alleen na jouw toestemming. In de meeste gevallen zal het echter niet nodig zijn om iets te delen of registreren of zullen we dit kunnen beperken tot het bestuur.
  • Ik huiverig ben dat de vrijwilligers verkeerd omgaan met mijn situatie
    De vrijwilligers in het FCMW zijn professionals. Dat betekent dat werk én opleiding aansluiten bij de werkzaamheden in het FCMW. Je mag er dus op vertrouwen dat de vrijwilligers de nodige professionaliteit en ervaring meebrengen. We laten geen vrijwilligers zonder relevante opleiding (maatschappelijk werk, psychologie) toe in het FCMW.

@Nibbitje is de coördinator van het FCMW.

Het FCMW is voor ons als vereniging een zeer serieuze stap, maar wel een die naar ons idee op een goede manier verdere invulling zal geven aan de verantwoordelijkheid die wij voelen voor jullie – onze leden.
Vragen en opmerkingen zijn welkom, zowel hier als via FCMW@fetishclub78.be

Hartelijke groet namens het bestuur van VZW 78,
@KapiteinG