Fetlife zit vol fijne mensen met goede intenties. Het is een mooi platform om connecties te maken, te onderhouden, van elkaar te leren en natuurlijk om sexy content te delen. Deze positieve sfeer kan er echter soms voor zorgen dat we vergeten dat er ook minder fijne mensen met minder goede intenties zijn. Deze personen kunnen de gedeelde informatie gebruiken voor schadelijke doeleinden, zoals doxing.

Wat is Doxing?

Doxing is het openbaar maken van persoonlijke informatie of gegevens zonder toestemming van de ander, meestal met slechte intenties. Dit kan elke informatie zijn waarmee een persoon geïdentificeerd kan worden. Het doel hiervan is vaak intimidatie, wraak of het hinderen van anderen met een tegenovergestelde mening.
Doxing is een verontrustend fenomeen met vaak ingrijpende gevolgen voor de slachtoffers. Het is onacceptabel gedrag op Fetlife en wordt alleen met slechte intentie gedaan door de paar rotte appels.

De dunne lijn: goede intenties, vervelende consequenties

Wat als je echter iemand wil identificeren met goede bedoelingen? Bijvoorbeeld omdat je een leuk gesprek had met iemand die perfect bij een vriend van je zou passen, of omdat je weet dat de persoon een (ervarings)deskundige is, maar je kunt je hun nickname niet herinneren. Hoewel dit mooie connecties kan opleveren, zijn ook hier (zoals in de hele kinkscene) Risk-aware en consent essentieel. Sta erbij stil dat je door het geven van slechts enkele feiten over iemand (bijvoorbeeld een woonplaats, werk of bijzonderheden) iemand kwetsbaar maakt voor doxing.

Risk-aware

Stel, iemand stelt een vraag over knopen met kromme vingers. Jij herinnert je een gesprek met iemand die dezelfde uitdaging had en weet dat veel mensen in je vriendenlijst die persoon kennen. Je plaatst een bericht met ogenschijnlijk onschuldige informatie: lang haar, kromme vingers en woont ergens in het Sprookjesbos.
Hoewel het Sprookjesbos groot is, er veel mensen zijn met lang haar, veel mensen met kromme vingers, zijn er weinig mensen met zowel lang haar als kromme vingers. Hierdoor kan iemand met slechte intenties de echte identiteit van de persoon achterhalen.
Dit is een risico wat misschien klein lijkt maar wat het gevoel van veiligheid van mensen enorm kan schaden . Het is alleen aan de persoon zelf om te bepalen of het een risico is wat iemand wil nemen.

Consent

Tijdens je gesprek op het feestje leek de persoon zelfverzekerd en open, maar wat je niet wist, was de lange weg die deze persoon had afgelegd om zich zo open op te kunnen stellen. Momenteel deelt deze persoon diens ervaringen alleen op feestjes met mensen waarvan de persoon inschat dat ze te vertrouwen zijn. De persoon is nog niet klaar om deze persoonlijke informatie met onbekenden te delen, en zeker niet met iedereen op Fetlife.

Conclusie

Het is cruciaal om altijd bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van het delen van informatie, zelfs als je goede bedoelingen hebt. Risk-aware en consent blijven de sleutels tot een veilige en ondersteunende community op Fetlife.