Fetish Club 78

Gewoon Bijzonder: De Vlaams-Nederlands BDSM vereniging

Verenigingsblog en BDSM nieuws


 

01/15/2018

2 februari: De eerste testdag! Biologisch-Wetenschappelijk onderzoek naar BDSM

Behalve kennismakingsavond zoals jullie van ons gewend zijn is dit ook de eerste dag dat we starten met het onderzoek naar de biologie achter BDSM. Dit onderzoek doen we samen met Prof. Dr. Manuel Morrens van CAPRI, Universiteit Antwerpen. Onderaan dit bericht staat alle informatie hierover, en op de avond zelf mag je natuurlijk ook alle vragen stellen die je eventueel hebt.

Iedereen is welkom, ervaren of niet. En op deze avond ontmoet je niet alleen veel leuke mensen, maar kan je ook..

25 euro per persoon inclusief de hele avond uitgebreid warm/koud buffet en alle drank (fris tot sterk)

Nog geen lid? Hou rekening met inschrijving aan de deur en 5 euro lidmaatschapskosten.

Het onderzoek:
Onderzoek naar BDSM heeft zich tot dusver vrijwel enkel gericht op het psychologische aspect. Ook in de beeldvorming lijkt het vooral om psychologie te gaan, BDSM zit “tussen je oren”. Maar in je lichaam gebeurt er natuurlijk ook heel veel dat invloed heeft.

BDSM is het resultaat van een complex samenspel van pijn, stress en (seksueel) plezier. Het bestuderen van specifieke hormonen en andere moleculen die verantwoordelijk zijn voor deze ervaringen van pijn, stress, seksualiteit en plezier, zal een dieper inzicht krijgen in de onderliggende biologische factoren die aan het werk zijn, en uiteindelijk vooroordelen en stigma’s aanpakken. Immers, zo kunnen we op de vraag ”hoe kan je dat nou leuk vinden?” een wetenschappelijk onderbouwd antwoord geven.
Er is een unieke samenwerking ontstaan tussen het onderzoeksteam CAPRI van de Universiteit Antwerpen (onder leiding van Prof Dr Manuel Morrens) en VZW 78, die samen nagedacht hebben over een wetenschappelijk onderzoek dat antwoord kan geven op deze vragen. Want zoals een vorige studie van CAPRI al heeft aangetoond: BDSM is helemaal niet zo zeldzaam en afwijkend.
Wil jij helpen door jezelf voor, tijdens en na spel te laten onderzoeken? Het onderzoek zal plaatsvinden op onze speelavonden, in 2018 zullen we daar ongeveer 10 tot 15 avonden voor plannen. Wij ontvangen geen vergoeding voor dit onderzoek, we kunnen ook geen vergoeding geven aan deelnemers.

Het onderzoek zal bestaan uit:

Een vragenlijst
Bloedproeven (afname voor het spel, direct na het spel en een uur na het spel)
Een klein meetapparaatje dat op je lichaam geplaatst zal worden, zo dat het je spel niet in de weg zit
Wie dat interessant vindt kan op een later moment zijn eigen testresultaten krijgen. Door je op te geven als proefpersoon help je mee het eerste biologische BDSM onderzoek ter wereld mogelijk te maken.

Help jij mee? Laat het weten! En wil je niet deelnemen maar gewoon spelen? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom, het blijft een gewone kennismakingsavond :-) Het team van Manuel is niet nilla, dus geen vreemde blikken ;-)

Admin - 13:13:39 @ VZW 78 | Een opmerking toevoegen

10/18/2017

‘Mensen met seksuele fetisj zijn psychisch gezonder’

Personen die zich overgeven aan seksuele fetisjen zouden psychisch gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die er een normaal’ seksleven op nahouden.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar psychologische gezondheid. Mensen met een voorkeur voor bondage, discipline, sadisme en masochisme (BDSM) scoorden op zowel psychologisch als persoonlijk vlak beter dan personen die geen seksuele fetisjen hadden.

Volgens experts komt dit doordat mensen met een seksuele fetisj extraverter zijn, open staan voor nieuwe ervaringen en minder neurotisch zijn.

Lees verder op Nu.nl: https://www.nu.nl/lifestyle/3489173/mensen-met-seksuele-fetisj-psychisch-gezonder.html

Admin - 10:36:38 @ BDSM Nieuws | Een opmerking toevoegen

08/25/2017

Consent: Wanneer wil je iets? Of niet? En wanneer ga je over de grens?

Op zaterdag 26 augustus gaan we onder het genot van een drankje van gedachten wisselen over het onderwerp consent. Ook al denk je nooit tegen iets aangelopen te zijn op dit gebied ben je toch van harte welkom om hier een bijdrage te leveren.

Een consent overschrijding zit in een klein hoekje, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle betrokkenen.
Het kan iedereen overkomen, zowel als dader en slachtoffer, maar erover praten is vaak een grote stap.
Jammer, want zo kan de schade worden beperkt.
Soms heb je het zelf pas achteraf door of durf je niks te zeggen.
Is er “slechts” sprake van een verschil in interpretatie of heb je echt een grens overtreden? Niks om je voor te schamen, maar het moet wél bespreekbaar zijn.

Een onderwerp waar altijd veel online discussie over is, maar waar weinig mensen écht open over durven te zijn. Wij wel! Leer van andermans ervaringen, zodat jij niet het volgende onbedoelde voorbeeld bent. Aan de hand van echte ervaringen en casussen, gaan we met jullie het gesprek aan! Zou jij reageren in die situaties, en zo ja hoe? Zo nee, waarom niet?

Deze laagdrempelige workshop is geschikt voor alle rollen en ervaringsniveaus en een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen, terwijl je ook nog eens een nuttige bijdrage levert aan het gevoel van veiligheid in onze scene.

Twijfel je nog? De workshop is zeker niet alleen voor” slachtoffers”! Ook als zogenoemde dader of DM kan een consentoverschrijding heel heftig zijn, vooral als je je er zelf niet van bewust was. Wat is de impact of jouw beleving? Hoe zou jij je gedragen als betrokkene, DM of organisatie?

Aanmelden is deze keer niet verplicht, om de workshop zo laagdrempelig mogelijk te houden. Kom dus vooral ook

Admin - 18:34:13 @ VZW 78 | Een opmerking toevoegen

08/05/2017

Marijke van Marijkes Praktijken over genderneutraliteit

Er lijkt in de discussie rond genderneutraliteit nog wat verwarring te bestaan over hoe binair geslacht is.

Wanneer we uitsluitend kijken naar de biologische aspecten, dan zie je eigenlijk meteen al dat ‘man’ en ‘vrouw’ culturele termen zijn die we gebruiken om biologische variaties te bestempelen. Geslacht bestaat uit verschillende dingen (chromosomen, hormonen, primaire geslachtskenmerken, secundaire geslachtskenmerken). Daarin komt op natuurlijke wijze al heel veel variatie voor: mensen met XX met een piemel, mensen met XY met een vagina, en eigenlijk alle combinaties die je kunt bedenken. Meestal kan dat helemaal geen kwaad en vaak genoeg zijn die mensen bijvoorbeeld ook vruchtbaar en kunnen babies maken en noem het maar op. Intersekse condities worden dan ook wel omschreven als natuurlijke variaties die afwijken van culturele normen van hoe mannen en vrouwen er uit horen te zien.

Dat die culturele normen schadelijk zijn is geen nieuws. Lang werden compleet gezonde babies met compleet gezonde geslachtsdelen toch geopereerd omdat doktoren vonden dat hun geslachtsdelen niet genoeg leken op wat we vanuit onze cultuur ‘normaal’ vinden. Deze verminking van de geslachtsdelen van gezonde babies wordt steeds minder gedaan omdat er meer bewustzijn bestaat van de natuurlijke, gezonde, normale variatie van geslacht: we zijn ons gaan realiseren dat ‘man’ en ‘vrouw’ culturele labels zijn en dat we babies niet moeten verminken wanneer ze niet aan ons standaard plaatje voldoen. Daardoor groeien er steeds meer mensen op met natuurlijk ‘afwijkende’ bits, die zelf hun gender identiteit mogen bepalen - veel gezonder dan al dat snijden in gezond vlees.

Het idee dat je op biologisch niveau kunt spreken over twee geslachten heeft al veel te veel slachtoffers gemaakt. Onder artsen begint er ook steeds meer besef te komen dat we beter de dingen bij hun naam kunnen noemen: spreek over een vagina, een baarmoeder, een teelbal. Verhullende termen helpen niet, zeker in de medische sector. En voor de duidelijkheid: man en vrouw zijn inderdaad verhullende termen. Je hebt mensen met een vagina en een teelbal, je hebt mensen met een baarmoeder en een grote baard die Tom heet, je hebt mensen met volle borsten en een penis. Als je mensen met een baarmoeder bedoelt, dan is het verhullend taalgebruik om het over ‘vrouwen’ te hebben. Hoewel er op dit vlak nog veel te winnen valt deed het me goed om chirurgen, gynaecologen en urologen te horen benadrukken dat het compleet achterlijk is om code-woorden te gebruiken in plaats van de dingen gewoon bij hun naam te noemen. Het lichaamsdeel heet een penis of een baarmoeder of een vagina of een borst, niet een man of vrouw.

Binair denken over sekse heeft letterlijk levens gekost. Het is echt tijd om daarmee op te houden.

En dan heb je natuurlijk nog gender identiteit en gender expressie. Gender identiteit is hoe je je vanbinnen voelt, gender expressie hoe je dat uitdrukt. En ik spreek hier als psycholoog en seksuoloog: deze shit is ingewikkeld. Als we één ding weten dan is het wel dat op het gebied van gender al helemaal geen simpele tweedeling bestaat. Hoe achterlijk en achterhaald dat binaire denken over biologische sekse is, op psychologisch vlak blijft er echt helemaal niets van over. En ook daar blijkt trouwens dat die diversiteit hartstikke gezond is. Het is de maatschappij die soms helemaal zijn onderbroekje in de knoop krijgt wanneer dingen afwijken van het stereotype, standaard, binaire plaatje.

Calm your tits, maatschappij.

Gender-neutraliteit is trouwens niet het uitwissen van gender. Gender-neutraliteit betekent dat je mensen niet behandeld op basis van hun gender. Moet je je voorstellen dat de NS ons zou begroeten met “Beste Amsterdammers, Utrechtenaren en Rotterdammers”, en dat wij Amersfoorders denken “uh dat is ook een beetje raar niet iedereen komt uit die drie steden…?”. Is het dan stads-neutraal om het over reizigers te hebben? Nah. Het was gewoon al die tijd bizar om mensen te begroeten op zoiets randoms als hun woonplaats.

Ik ben super blij dat steeds meer organisaties ophouden met die schadelijke gender-binaire bullshit. En ik ben super blij dat het steeds gekker wordt om mensen op hun naughty bits te begroeten wanneer je ze helemaal niet kent.

Meer lezen van Marijke? Ga naar http://marijkespraktijken.nl/

Admin - 12:28:12 @ Websites | Een opmerking toevoegen

08/02/2017

Onderzoek: Mensen met seksuele fetisj zijn psychisch gezonder

Personen die zich overgeven aan seksuele fetisjen zouden psychisch gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die er een normaal’ seksleven op nahouden.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar psychologische gezondheid. Mensen met een voorkeur voor bondage, discipline, sadisme en masochisme (BDSM) scoorden op zowel psychologisch als persoonlijk vlak beter dan personen die geen seksuele fetisjen hadden.

Lees verder op: http://www.ggznieuws.nl/home/mensen-met-seksuele-fetisj-zijn-psychisch-gezonder/

Admin - 18:54:30 @ BDSM Nieuws | Een opmerking toevoegen